Skip to content
Flexijob

Flexi-job


 

Wat zijn flexi-jobs ook alweer?

Flexi-jobs zijn een innovatieve vorm van tewerkstelling. Zij zijn bedoeld voor mensen die gepensioneerd zijn of minstens 4/5de werken (of het voorgaande jaar hebben gewerkt), maar hun inkomen graag nog wat willen bijspijkeren

Waarom zou je als gepensioneerde nu net voor een flexi-job kiezen?

Veel gepensioneerden voelen zich gewoon nog te jong en te energiek om thuis te zitten. Ze willen liefst nog zo lang mogelijk bezig blijven. Dat ze er ook financieel gevoelig beter van worden, is leuk meegenomen. Flexi-jobs zijn gepensioneerden op het lijf geschreven omdat het steevast gaat over flexibele opdrachten van 1 à 2 dagen per week. Bovendien zijn ze fiscaal heel interessant voor gepensioneerden, aangezien die vaak onbeperkt mogen bijverdienen. Het nettoloon is bovendien gelijk aan het brutoloon.

In welke sectoren?

Flexi-jobs zijn tegenwoordig in heel wat sectoren mogelijk. Concreet gaat het om de horeca, bakkerijen en banketbakkerijen, andere handelszaken in voedingswaren, de zelfstandige kleinhandel, middelgrote levensmiddelenbedrijven, de kleinhandel in voedingswaren, grote kleinhandelszaken, warenhuizen, en kappers en schoonheidsverzorgers.

Update vanaf 2024: uitbreiding van flexi-jobs naar 12 nieuwe sectoren. Lees er hier alles over. 

Hoeveel bedraagt het Bruto-loon bij en Flexi-job?

Bij een flexi-job hoort ook een flexi-loon. Werkgever en werknemer spreken onderling af hoeveel het uurloon bedraagt. Het wettelijke minimum bedraagt evenwel 11,19 euro per uur bruto of €12,05/uur netto (laatste update 07/11/23).

Hoeveel krijgt een Flexi-jobber dan Netto?

Flexi-lonen zijn vrij van belastingen. Het brutoloon is dus altijd gelijk aan het nettoloon. Tegelijkertijd blijven de werknemers al hun sociale rechten behouden, zoals hun pensioen, vakantie en werkloosheidsuitkering. Dat alles maakt het voor werkgever én werknemer bijzonder interessant om voor het systeem van de flexi-jobs te kiezen. De totale kost voor de werkgever daalt, terwijl de werknemer netto meer in handen krijgt.

Hoeveel mag je als flexi-jobber maximaal verdienen?

Werknemers en 65-plussers mogen met een flexi-job onbeperkt bijverdienen. Voor gepensioneerden jonger dan 65 geldt een jaarlijkse limiet, in functie van hun persoonlijke situatie.

 

Flexi-jobs worden steeds populairder. Ook voor 50-plussers en gepensioneerden is dit de ideale manier om een centje bij te verdienen op een flexibele manier. Overtuigd van de voordelen van een flexi-job? Klik door en ontdek Nestor.

Ontdek nestor

 

Gerelateerde blogs

Update vanaf 2024: uitbreiding van flexi-jobs naar 12 nieuwe sectoren

Het Belgische kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de uitbreiding van het flexi-statuut naar twaalf nieuwe sectoren. En voor wie in het systeem actief is, komt er ook een sterkere sociale bescherming. Ontdek ze via onderstaande link. 

Lees meer

DSC01134- Rituals Case

Vanaf 2023: nieuwe kansen om via flexi-job onbelast bij te verdienen

Het flexi-jobstatuut wordt in januari 2023 uitgebreid naar een aantal nieuwe sectoren. Vanaf dan kunnen gepensioneerden of loontrekkenden die minstens 4/5 aan de slag zijn ook terecht in bioscopen, de land- en tuinbouw, de evenementen- en cultuursector, de zorg en de sport. 

Lees meer

Flexijob gepensioneerde

Een flexi-jobber in dienst nemen: al eens aan een gepensioneerde gedacht?

Ook in jouw onderneming gaat het er geregeld hevig aan toe. Tijdelijke versterking is dan absoluut geen overbodige luxe. Maar natuurlijk wil je graag iemand op wie je voor de volle 100% kan rekenen en die de nodige maturiteit en uitstraling bezit. Wel, heel wat gepensioneerden beantwoorden perfect aan dat plaatje. Dat maakt van hen de geknipte persoon om jouw flexi-job in te vullen.

Lees meer 

 

Loopt mijn flexi-job gevaar, nu onbelast bijverdienen niet meer kan?

christian-dubovan-Y_x747Yshlw-unsplash

Je hebt het misschien wel opgevangen: op 23 april 2020 keurde het Grondwettelijk Hof de regeling rond onbelast bijverdienen onverbiddelijk   af. Sinds begin dit jaar bestaat het systeem bijgevolg niet meer. Maar wat   was dat onbelast bijverdienen ook alweer en wat was het verschil met een    flexi-job? We wegen de twee in deze blog grondig tegen elkaar af.

 Lees meer

 

Werken als gepensioneerde? Ontdek wat flexi-job voor jou kan betekenen

DSC01127- Rituals Case

Ga of ben je met pensioen? Dan ben je op de arbeidsmarkt allesbehalve afgeschreven. Integendeel zelfs: heel wat ondernemingen zijn permanent op zoek naar betrouwbare (eventueel tijdelijke) werkkrachten met maturiteit, flexibiliteit en uitstraling. Je kan hen helpen en zelf onbelast een centje bijverdienen. Een win-win dus voor jou en je potentiële werkgever! Ontdek in deze blogpost alle voordelen van werken als flexi-jobber en wat voor bedrijven mensen zoals jij meer dan goed kunnen gebruiken.

Lees meer