Skip to content

Bijverdienen na je pensioen


Valt je pensioenbedrag toch maar wat mager uit? En voel je nog de drive om een paar dagen per week te blijven werken? Dan moet je misschien eens overwegen om als uitzendkracht aan de slag te gaan. Je kiest namelijk volledig zelf welke opdrachten je aanvaardt, helemaal op jouw ritme. Voor veel mensen in jouw leeftijdscategorie blijkt dat absoluut de gulden middenweg.

 

Een schone lei

Als je je hele leven in dezelfde branche of zelfs hetzelfde bedrijf hebt gewerkt, ben je na je pensioen misschien wel eens toe aan iets anders. Welnu, uitzendarbeid is dé manier om van heel verschillende zaken te kunnen proeven. En dankzij ons ruime aanbod aan vacatures hebben we altijd wel een job op jouw maat in de aanbieding.

 

Maximale flexibiliteit


Als uitzendkracht krijg je geen contract van onbepaalde duur maar weekcontracten. Jij beslist dus wanneer je beschikbaar bent en wanneer je liever even een pauze inlast. Foute job gekozen? Aangezien je opzegperiode als uitzendkracht veel korter is dan bij gewone werknemers kan je relatief vlot een verbintenis stopzetten.

Kiezen voor een vaste job

Soms klikt het zo goed tussen een uitzendkracht en zijn opdrachtgever dat ze samen beslissen om toch maar voor een vast contract te gaan. De flexibiliteit werkt namelijk van twee kanten: een werkgever die twijfelt of hij nog wel een oudere werknemer in dienst zou nemen, kan zonder enig probleem even de kat uit de boom kijken. Maar blijk je effectief een schot in de roos, dan wil hij je natuurlijk liever niet meer kwijt en zal hij niet aarzelen om je een aantrekkelijk contractvoorstel te doen.

Te jong om thuis te zitten?

Bepaalde ambtenaren - zoals rijdend personeel van de NMBS, militairen, politieagenten, brandweerlui, postbodes en leerkrachten - kunnen al relatief vroeg met pensioen. Veel van die jong gepensioneerden voelen zich evenwel nog veel te energiek om hele dagen niets meer om handen te hebben. Zij gaan maar wat graag op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging. Gelijk hebben ze, want met hun rijke ervaring en positieve instelling zijn ze voor heel wat werkgevers van onschatbare waarde.

Wil je bijverdienen na je pensioen? 

Ontdek dan hieronder hoe Nestor werkt en welke vacatures we momenteel hebben openstaan. Wedden dat er iets bijzit waarvan je handen meteen gaan jeuken? 

Ontdek nestor

En wat zegt de wet?

Hoeveel je na je pensioen nog mag bijverdienen, dat wil nog wel eens verschillen. Factoren die daarbij een rol spelen, zijn je leeftijd, het aantal gewerkte jaren en je vroegere statuut als werknemer, ambtenaar of zelfstandige.

Onbeperkt bijverdienen

Voldoen je aan één van deze drie voorwaarden, dan mag je tijdens je pensioen onbeperkt bijverdienen:

  • Je bent 65 jaar (of je wordt het in de loop van het jaar) én je ontvangt een rustpensioen (eventueel in combinatie met een overlevingspensioen).
  • Je hebt een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug.
  • Je ontvangt een overgangsuitkering.

Beperkt bijverdienen

Herken je jezelf niet in de bovenstaande situaties? Dan zal je als gepensioneerde wellicht rekening moeten houden met bepaalde inkomensgrenzen. Als je die overschrijdt, kan de Federale Pensioendienst je pensioen namelijk verminderen. Concreet: verdien je 30% meer dan het maximum, dan zal je pensioen ook met 30% dalen.

Om je toegelaten beroepsinkomsten te kennen, moet je op jaarbasis naar je inkomsten (en die van je huwelijkspartner) kijken. De grensbedragen worden elk jaar op 1 januari geïndexeerd. Het concrete bedrag dat je mag bijverdienen, hangt af van de volgende factoren:

  • je leeftijd;
  • het aantal jaren dat je voor je pensioen werkte;
  • het stelsel waarin je een pensioen ontvangt (werknemer, ambtenaar of zelfstandige);
  • de reden van je pensionering (enkel in het ambtenarenstelsel);
  • de aard van je pensioen (rust- of overlevingspensioen);
  • de (eventuele) kinderlast;
  • het kalenderjaar waarin je bijverdient;
  • de aard van de beroepsactiviteit;
  • de ingangsdatum van je pensioen.

In de onderstaande tabel kan je het allemaal nog eens rustig nalezen

U voldoet aan de volgende voorwaarden U hebt recht op kinderbijslag Jaargrens voor 2024 per type van activiteit (EUR)
Werknemer, ambtenaar of mandaat Zelfstandig of gemengd (werknemer en zelfstandig)

U bent 65 jaar of ouder en u ontvangt een rustpensioen (eventueel samen met een overlevingspensioen)

NVT

Onbegrensd

(Vanaf 1 januari van het jaar waarin u 65 jaar wordt)

Onbegrensd

(Vanaf 1 januari van het jaar waarin u 65 jaar wordt)

U hebt 45 jaren gewerkt bij aanvang van uw pensioen
of

U hebt een overgangsuitkering

NVT

Onbegrensd

Onbegrensd

U bent jonger dan 65 en u hebt minder dan 45 jaren gewerkt bij aanvang van uw pensioen

Neen

9 850,00 EUR

7 880,00 EUR

U bent jonger dan 65 jaar en uw huwelijkspartner heeft een gezinspensioen

Ja

14 775,00 EUR

11 820,00 EUR

U bent jonger dan 65 jaar met alleen een overlevingspensioen

Neen

22 934,00 EUR

18 347,00 EUR

U bent jonger dan 65 jaar en u hebt een rustpensioen in een speciaal stelsel (bv. vliegend personeel)

Ja

28 668,00 EUR

22 934,00 EUR

U bent ambtshalve gepensioneerd vóór 65 jaar (bv. militairen of pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid)

Neen

28 450,00 EUR

22 760,00 EUR

U bent ouder dan 65 en:
u hebt een  huwelijkspartner die een      gezinspensioen ontvangt 
of 
u ontvangt alleen een overlevingspensioen

Ja

34 606,00 EUR

27 685,00 EUR

Vanaf 1 januari 2025: U oefent een flexi-job uit en:

  • u hebt de wettelijk pensioenleeftijd nog niet bereikt en;
  • heb geent 45 jaar loopbaan bij aanvang van uw 1e Belgische rustpensioen.

NVT

7 668,00 EUR

Dit wordt aangepast op 1 januari 2025.

 

Bron: Federale Pensioendienst

 

Even samenvatten

Als je een beetje oplet hoeveel je als gepensioneerde bijverdient, zal het effect op je pensioen sowieso niet erg groot zijn. Als je je bij Nestor inschrijft, laten we je ook altijd duidelijk op voorhand weten waar voor jou de limiet ligt. En zit je in een heel specifieke situatie, dan kan de Federale Pensioendienst haarfijn uitzoeken hoe het voor jou precies zit. Meer details over de grensbedragen en concrete voorbeelden vind je alvast hier.



Gerelateerde blogs


Bijverdienste, flexi-job of bijberoep: Alle mogelijkheden op een rij.

DSC04021-verlicht

Ben je met pensioen en voel je je nog veel te vitaal om je dagen te vullen met hobby's, tv-kijken en de opvang van de kleinkinderen? Of wil je naast je hoofdjob graag nog wat bijklussen om jezelf af en toe een extraatje te kunnen gunnen? Dan zijn er wel wat mogelijkheden. We zetten ze in deze blog even op een rij...

Lees meer

Na je pensioen nog een tijdje voor je werkgever blijven doorwerken? Dat kan!

DSC01127- Rituals Case

In een tijd waarin het ontzettend moeilijk is om nieuw talent aan te trekken, is het belangrijker dan ooit om je huidige talent zo lang mogelijk aan boord te houden. Veel bedrijven zien medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt dan ook met lede ogen vertrekken. Maar het kan anders: via Nestor, het uitzendkantoor voor 55+ en gepensioneerden, kunnen werknemers na hun pensioen heel makkelijk op flexibele basis bij hun oude werkgever blijven doorwerken.

Lees meer

Met vervroegd pensioen: hoeveel mag je dan nog bijverdienen?

Storm_04-26_10-14_DSC00824

Hoe zit het ook alweer met dat vervroegd pensioen? De wettelijke pensioenleeftijd in België ligt officieel op 65 jaar. De regeling ervan is behoorlijk complex, maar we vatten hier even de essentie voor je samen. 

Lees meer

Wat betekent de torenhoge inflatie voor mijn pensioen: komt mijn koopkracht stilaan in het gedrang?

DSC08276- Plopsaland Case

Eind mei 2022 flirtte de inflatie in ons land met de grens van de 9%. Het was van augustus 1982 geleden - bijna 40 jaar dus - dat ons leven nog op zo'n korte tijd zoveel duurder werd. Dankzij de automatische indexering van lonen, pensioenen en uitkeringen worden de massale prijsstijgingen voor veel mensen in zekere zin gecompenseerd. Maar volstaat dat om de toekomst met een gerust gemoed tegemoet te kunnen zien? Nestor plaatst een en ander in perspectief.

Lees meer

Werken na je pensioen? Vermijd dan zeker deze 5 valkuilen!

Werken na je pensioen

Ga je binnenkort met pensioen? Dat betekent misschien wel het begin van een volledig nieuw leven. Sommige gepensioneerden willen vooral tot rust komen en maken eindelijk tijd voor hun familie. Anderen kiezen ervoor om net meer onder de mensen te komen. En er zijn ook gepensioneerden die gewoon willen blijven werken.

Lees meer

Blijf ook na je pensioen aan de slag en verdien nog een centje bij

Auping Store Antwerpen

De afscheidsdrink met de collega’s is achter de rug. Misschien gaf je ook een pensioenfeest voor familie en vrienden. Je kreeg cadeaus en felicitaties. En ongetwijfeld wenste iedereen je toe dat je nog heel veel jaren van het leven mag genieten. Maar hoe vul je die nieuwe levensfase nu concreet in? Ga je eindelijk werk maken van die uitgestelde hobby, meer reizen, tijd vrijmaken voor de kleinkinderen? Of wil je liever toch nog wat blijven doorwerken? Omdat je bij god niet weet wat je anders met die zee van tijd moet aanvangen. Omdat je graag iets ‘zinnigs’ wil blijven doen. Of misschien gewoon ook uit financiële noodzaak.

Lees meer