Skip to content
Werken na je pensioen

Werken na je pensioen? Vermijd dan zeker deze 5 valkuilen!


Ga je binnenkort met pensioen? Dat betekent misschien wel het begin van een volledig nieuw leven. Sommige gepensioneerden willen vooral tot rust komen en maken eindelijk tijd voor hun familie. Anderen kiezen ervoor om net meer onder de mensen te komen. En er zijn ook gepensioneerden die gewoon willen blijven werken.

Herken je je in een van die drie omschrijvingen? Dan hebben we ook voor jou een pak goede raad in petto. Ontdek in deze blogpost de 5 belangrijkste do's-and-don'ts voor net-gepensioneerden!

1. Val niet in 'het zwarte gat'

Als je pas met pensioen bent, lijkt alles rozengeur en maneschijn. Toch kan de verveling snel toeslaan, waardoor dat heerlijke gevoel even vlug alweer verdwijnt. Veel jonggepensioneerden vallen na verloop van tijd dan ook in het beruchte ‘zwarte gat’.

Nestor-tip: geniet voluit van je pensioen en neem voldoende rust. Maar weet dat je als gepensioneerde absoluut niet afgeschreven bent. Je kan nog in heel wat sectoren terecht. 

2. Doe niets tegen je zin 

Hou dit goed in je achterhoofd: eigenlijk moet je helemaal niet meer werken. En je moet al zeker niet tegen je zin bij je oude werkgever blijven. Er zijn duizenden bedrijven waar gepensioneerden meer dan welkom zijn. Je moet er enkel het juiste weten uit te pikken. Of misschien kan jij net wél op je huidige werkplek blijven. Dankzij Nestor kan jij namelijk voortaan op flexibele basis werken, terwijl wij de hele administratieve verwerking op ons nemen.

3. Laat je goed informeren

Vraag advies aan iemand met kennis van zaken. Want de fiscus kijkt stiekem mee en jij wil tenslotte je pensioenrechten behouden. Zorg daarom voor de nodige hulp en expertise op juridisch, financieel en HR-vlak. Wist je trouwens dat je daarvoor ook bij Nestor terechtkan?

Nestor-tip: neem zeker eens contact op met de Federale Pensioendienst, via het gratis nummer 1765. Je krijgt er alle nodige informatie over de verschillende statuten waaronder je kan werken en hoeveel je exact mag bijverdienen. Zo sta je met een gerust hart aan de start!

4. Kies een job die je écht graag wil

Je hebt de kans om aan “cherry picking” te doen. Jouw nieuwe functie moet zeker geen logisch vervolg zijn van je ‘oude’ carrière en kan zelfs een totaal nieuwe richting uitgaan. Misschien droomde je altijd al van een job als demonstrator van lekkere biertjes of wilde je maaltijdboxen leveren of je skills als hobbykok inzetten?

Nestor-tip: wij verzamelden een hele reeks jobs die uitsluitend voor actieve 50-plussers en gepensioneerden zijn weggelegd. Neem gerust een kijkje in onze database: je zal versteld staan van het gevarieerde aanbod.

5. Werk vooral op je eigen ritme 

Werken is fun. Maar natuurlijk wil je ook tijd vrijmaken voor je kleinkinderen en hobby’s. Daarom gaan wij op zoek naar een bijverdienste die echt bij jou en je nieuwe tijdschema past. 

  • Voltijds: Een full-time job na je pensioen? Dat is perfect mogelijk!

  • Deeltijds. Wil je deeltijds werken? Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je 1 tot 2 dagen per week of zelfs meer dan 20 uur per week bij een bedrijf aan de slag. 

  • Flexibele opdrachten. Flexibele opdrachten zijn ook gekend als ‘interimjobs’. Ze zijn maximaal afgestemd op het ritme van jouw nieuwe leven en de variabele drukte bij je werkgever.

  • Bijverdienste. Wil je liever af en toe voor een vereniging of erkend deeleconomieplatform werken? Dan is een bijverdienste een goede optie.

michael-browning-MtqG1lWcUw0-unsplash

We hebben m.a.w. voor iedere gepensioneerde wel een aangepaste oplossing in huis. Zelfs wanneer je in het Zuiden wil overwinteren: dan werk je tijdens bepaalde periodes gewoon wat meer en vervolgens weer wat minder of zelfs helemaal niet.

Benieuwd hoe jij het zwarte gat na je pensioen kan vermijden? Schrijf je in en ontdek onze vacatures. 

Inschrijven