Na je pensioen nog een tijdje voor je werkgever blijven doorwerken? Dat kan!
In een tijd waarin het ontzettend moeilijk is om nieuw talent aan te trekken, is het belangrijker dan ooit om je huidige talent zo lang mogelijk aan boord te houden. Veel bedrijven zien medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt dan ook met lede ogen vertrekken. Maar het kan anders: via Nestor, het uitzendkantoor voor 60+ en gepensioneerden, kunnen werknemers na hun pensioen heel makkelijk op flexibele basis bij hun oude werkgever blijven doorwerken.
Veel werknemers die 65 zijn geworden of genoeg loopbaanjaren verzamelden om vervroegd met pensioen te kunnen gaan, willen eigenlijk liefst van al nog een tijdje blijven doorwerken. Wellicht niet langer voltijds en eventueel ook in een minder belastende functie. Maar van de ene op de andere dag helemaal niets meer doen, daar voelen ze zich vaak echt nog niet klaar voor. Omgekeerd zijn veel werkgevers steeds vaker vragende partij om hun oudere medewerkers nog wat langer in dienst te kunnen houden. Het is nu eenmaal aartsmoeilijk om het vertrek van mensen met tientallen jaren ervaring en een unieke expertise goed op te vangen.
Liever geen zelfstandige worden
Veel bedrijven en pensioengerechtigde werknemers die graag nog een tijdje met elkaar verder willen, stoten evenwel op heel wat praktische bezwaren. De gepensioneerde kan eventueel overwegen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Maar daar hangen heel wat administratieve verplichtingen en extra kosten aan vast. Lang niet iedereen heeft daar zin in.
Nestor, het uitzendkantoor voor 60+ en gepensioneerden, heeft dé oplossing in huis om de wensen van de werkgever en de gepensioneerde medewerker maximaal met elkaar te verzoenen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Heel eenvoudig: de gepensioneerde moet gewoon even contact opnemen met Nestor en daarbij aangeven dat hij zich beschikbaar wil stellen voor opdrachten bij de voormalige werkgever. Vervolgens doet Nestor het nodige om de hernieuwde samenwerking volgens alle wettelijke vereisten te regelen.
Systematisch of op afroep
Hoe vaak de werkgever een beroep doet op de diensten van de gepensioneerde werknemer, dat bepalen ze helemaal zelf. Het kan volgens een op voorhand afgesproken frequentie (1 of meer dagen per week of per maand) maar evengoed veeleer sporadisch, op piekmomenten of voor projecten die om een specifieke kennis vragen. Gepensioneerden kunnen hun oude job deels weer opnemen of kunnen voor heel andere opdrachten worden ingezet, zoals het mentorschap van nieuwe krachten. In beide gevallen blijven ze sterk betrokken maar zijn ze verlost van de dagelijkse druk. Voor veel oudere werknemers is dat het perfecte compromis.
De werkgever geniet intussen van een zorgeloze transitie. Terwijl de ervaren medewerker stap na stap zijn kennis doorgeeft, krijgt zijn opvolger de kans om zich rustig in te werken. En zo worden gepensioneerde werknemers op deze krappe arbeidsmarkt plots een krachtig wapen om het verschil te maken met de concurrentie!
Eén aandachtspunt nog: als je met vervroegd pensioen bent, moet je mogelijk wel rekening houden met een maximale inkomensgrens. In deze blog leggen we je haarfijn uit hoe dat precies zit