Je hebt het misschien opgevangen, maar begin vorige week keurde het Grondwettelijk Hof de regeling rond onbelast bijverdienen onverbiddelijk af. Vanaf volgend jaar kan je dus niet meer onbelast bijverdienen, althans niet via de deeleconomie. Maar wat is dat nu eigenlijk dat onbelast bijverdienen en wat zijn de verschillen met een flexi-job? We vergelijken de twee graag in deze blog.

Wat is of was dat onbelast bijverdienen eigenlijk? 

Sinds midden 2018 was het mogelijk om onbelast bij te verdienen in België. Iedereen die werkt of gepensioneerd is, kon sindsdien zo’n 6.000 euro per jaar bijverdienen, zonder belastingen of sociale bijdragen op dit bedrag te moeten betalen.

Het gaat dan niet om kleine klusjes bij bijvoorbeeld een buurman, maar effectieve prestaties in de deeleconomie, het verenigingsleven en bij andere burgers. Belangrijk om weten is dat prestaties onder dit statuut niet leiden tot het opbouwen van sociale rechten. 

Nu moet dit systeem van het Grondwettelijk Hof echter op de schop wegens discriminerend, nadat beroepsorganisaties en vakbonden dit systeem hadden aangeklaagd. Werknemers en zelfstandigen die immers dezelfde prestaties uitvoeren, moeten wél sociale belastingen betalen. Dit is discriminerend volgens het Grondwettelijk Hof, dat besloot dat de regeling tegen eind 2020 moet verdwijnen.

Flexi-jobs blijven wél behouden

Belangrijk om meegeven is dat flexi-jobs en het bijbehorende statuut wél blijven behouden, meer nog: ze vormen een uitstekende oplossing op lange termijn. Als gepensioneerde kun je als flexi-jobber nog altijd je ervaring aanwenden en onbelast bijverdienen. Twee vliegen in één klap dus.

Wat houdt het statuut van flexi-jobber in? 

De naam doet het al vermoeden: een flexi-job is in de eerste plaats een flexibele job. Zowel voltijdse en 4/5de werknemers als gepensioneerden kunnen een flexi-job uitvoeren. Je kan hiervoor terecht in bepaalde sectoren:

 • Bakkers en slagers
 • Groothandelaren in voeding
 • Zelfstandige kleinhandel
 • Warenhuizen
 • Horeca
 • Retail 
 • Kappers en schoonheidsverzorgers

Het statuut won de afgelopen jaren stevig aan populariteit en staat niet ter discussie, integendeel, meer en meer sectoren tonen interesse. 

Wat zijn de voordelen van een flexi-job? 

Er zijn vele voordelen om te starten als flexi-jobber. We sommen de twee belangrijkste even voor je op:

 • 1. Wie werkt, krijgt een loon, en dus onbelast
  Maar wie een loon krijgt moet belastingen betalen. Tenzij je een flexi-job invult, want dan is je nettoloon meteen gelijk aan je brutoloon. Een mooie extra zakcent bovenop je huidig loon of pensioen!
 • 2. Je pensioen of andere inkomsten zijn veilig
  Je wil je pensioen natuurlijk niet verliezen. Als flexi-jobber hoef je hiervoor niet te vrezen. Je behoudt al je sociale rechten en blijft binnen dezelfde belastingsschaal.

De werkgever betaalt alleen een werkgeversbijdrage van 25%, waardoor je extra interessant wordt.

Onbelast bijverdienen versus flexi-jobs

Om het even heel inzichtelijk te maken zetten we het net afgeschafte statuut en het statuut van flexi-jobber even naast elkaar:

VormOnbelast BijverdienenFlexi-job
Mogelijkheden?
Enkel mogelijk in deeleconomie,
verenigingsleven , 
en bij burgers 
Mogelijk in volgende sectoren:
Bakkers en slagers
Groothandelaren in voeding
Zelfstandige kleinhandel
Warenhuizen
Horeca
Retail 
kappers  en schoonheidsverzorgers
Statuut? Geen statuut werknemerStatuut werknemer
Overeenkomst? Geen arbeidsovereenkomst Arbeidsovereenkomst
Limiet? Maximaal 6.250 euro bijverdienen per jaarOnbeperkt of beperkt bijverdienen afhankelijk:
1. Leeftijd:
2. Aantal actieve jaren loopbaan
Verzekering? Minimaal of niet verzekerd Arbeidsongevallenverzekering door werkgever
Sociale rechten?Geen opbouw sociale rechtenOpbouw sociale rechten

Meer weten of heb je nog vragen?

Zit je nog met vragen over de bovenstaande statuten of wil je als gepensioneerde aan de slag als flexi-jobber? Kies dan voor Nestor, dé specialist in flexi-jobs voor gepensioneerden. Ondertussen tellen we meer dan 30.000 tevreden Nestors, daar wil je toch ook deel van uitmaken? 

Contributor
Comments to: Mijn flexi-job in gevaar na uitspraak Grondwettelijk Hof?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.