Skip to content

Vanaf 2023: nieuwe kansen om via flexi-job onbelast bij te verdienen


Hier vind je de meest actuele informatie terug in verband met flexi-jobs voor 2024!

Het flexi-jobstatuut wordt in januari 2023 uitgebreid naar een aantal nieuwe sectoren. Vanaf dan kunnen gepensioneerden of loontrekkenden die minstens 4/5 aan de slag zijn ook terecht in bioscopen, de evenementen- en cultuursector, de zorg en de sport. 

Dat is uitstekend nieuws voor werkgevers én werknemers. Want zo wordt de kans op een succesvolle match uiteraard weer een flink stuk groter. Momenteel is flexi-arbeid alleen toegestaan in een beperkt aantal sectoren, waaronder de horeca, de zelfstandige kleinhandel, bakkerijen, warenhuizen en kapsalons. Intussen maken al meer dan 100.000 mensen dankbaar van die mogelijkheid gebruik, onder wie ook heel wat gepensioneerden. Maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer die een flexi-job in die specifieke sectoren niet zien zitten, maar daarentegen wel heel graag af en toe willen bijklussen op een boerderij of in een theater, sportclub of zorginstelling.

Meer concreet wordt de flexi-jobregeling vanaf 1 januari 2023 uitgebreid tot werkgevers en werknemers die onder volgende paritiar comités vallen: 

  • Het nationaal PC van de sectoren sport CP 223
  • Het PsC voor de exploitatie van de bioscoopzalen CP 303.03
  • Het PC voor het vermakelijkheidsbedrijf CP 304 (uitgezonderd artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies)
  • Het PC voor gezondheidsinrichtingen en -diensten CP 330
  • Openbare instellingen of diensten in de sector gezondheidszorg met de NACE-code 86101, 86102, 86103, 86104, 86109, 86210, 86901, 86903, 86905,86906, 86909, 87101, 87109, 87301 of 87302. 
  • Functies die taken omvatten die vallen onder het materiële toepassingsgebied van de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de beroepen in de gezondheidszorg, zijn uitgesloten van de regeling.

 

DSC03788

Aantrekkelijk statuut

Er zijn aan het flexi-statuut dan ook een pak voordelen verbonden. Veel mensen willen na hun pensioen gerust nog een tijdje doorwerken, maar dan wel op flexibele basis: bijvoorbeeld maximaal 1 à 2 dagen per week. Als flexi-jobber kan dat perfect. Bovendien is het fiscaal erg voordelig: je brutoloon is gelijk aan je nettoloon, je betaalt dus geen belastingen of sociale bijdragen. Je krijgt daar nog vakantiegeld bovenop én je behoudt al je sociale rechten. Vanaf je 65ste mag je als gepensioneerde onbeperkt bijverdienen. Ben je jonger, dan moet je doorgaans rekening houden met een maximumplafond.

Snelle betaling

Een flexi-job doe je met een uitzendcontract, waarbij je werkgever aan het eind van de week je gepresteerde uren aan het interimkantoor doorgeeft. De volgende week staat het geld al op je rekening. Kan het nog makkelijker? Voor de werkgever is het dan weer heel interessant dat hij flexkrachten alleen moet betalen als hij ze effectief aan het werk zet. Dat maakt van flexi-jobbers een heel goede oplossing in sectoren waar je heel snel sterke schommelingen in de vraag moet kunnen opvangen.

Perfecte aanvulling van vast personeel

Steeds meer sectoren ondervinden tegenwoordig grote problemen om nog vaste krachten te vinden. Ook daar kunnen flexi-jobbers voortaan een deel van de hoge nood lenigen. Denk bijvoorbeeld aan de woonzorgcentra. Let wel: daar wordt flexi-arbeid alleen mogelijk in ondersteunende jobs waarvoor geen specifiek zorgdiploma vereist is, zoals het onthaal, het onderhoud, de keuken en de cafetaria. De inzet van flexi-jobbers zal de chronische onderbezetting daar dus niet volledig wegwerken. Maar het kan vast en zeker helpen om de algemene werkdruk te verlichten en de arbeidsomstandigheden voor iedereen wat draaglijker te maken.

Interesse?

Hier vertellen we je hoe je als flexi-jobber bij Nestor aan de slag kan. En hier verneem je wat het voor jou als werkgever betekent om flexi-jobbers in te schakelen.