Skip to content

Flexi-job vs flexibele job: Kan jij er nog aan uit?


Flexi-job

Als flexi-jobber werk je onder het flexi-statuut. Dit is een fiscaal voordelig statuut waarbij je  kan gaan bijverdienen zonder daar belastingen op te betalen. Met andere woorden, wat je bruto verdient, houd je netto over. Let op, niet iedereen mag flexi-jobben. Je moet ofwel met rustpensioen zijn, ofwel 3 kwartalen terug minstens ⅘ aan de slag geweest zijn.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de flexi-job: 

  • Sectoren: Flexi-jobben kan niet in alle sectoren, hier vind je een lijst van sectoren waar flexi-jobben mogelijk is.
  • Voorwaarden: Niet iedereen kan aan de slag onder het flexi-statuut, er zijn 2 grote groepen die in aanmerking komen om te flexi-jobben. 
    Dat zijn: - Gepensioneerden
                      - Mensen die 3 kwartalen terug minstens 4/5 aan de slag waren bij een andere werkgever.
  • Financieel voordelig voor werkgever en werknemer: Het aantrekkelijkste aspect aan de flexi-job is het financiële plaatje. Voor de werknemer is wat hij bruto verdient gelijk aan wat hij netto overhoudt. Het voordeel voor de werkgever is de werkgeversbijdrage van 28%. Als je meer info wilt over flexi-jobs, klik dan hier.

Flexibele job

In tegenstelling tot een flexi-job is een flexibele job geen specifiek statuut, maar eerder een kenmerk van de job zelf. Als we over een flexibele job spreken, spreken we eerder over de mate van flexibiliteit die de job biedt, bv op basis van uren, werklocatie, duur van het werk of job inhoud.

Een flexibele job stelt werknemers in staat om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven, wat voor 60-plussers en gepensioneerden een belangrijke factor is. Het geeft hen de vrijheid over hoe, waar en wanneer ze precies willen werken. Wat zorgt voor een hogere mate van tevredenheid en betrokkenheid van onze Nestors op de werkvloer.


Het grootste verschil

Het grootste verschil tussen flexi-jobs en flexibele jobs is dat flexi-jobs een specifieke statuut zijn binnen een wettelijk kader, terwijl flexibele jobs een bredere categorie van banen vertegenwoordigen die gekenmerkt worden door flexibiliteit in werktijden, locatie of aard van het werk. Een flexi-job kan flexibel zijn maar dat is zeker niet altijd zo.

Op zoek naar een flexi-job of een flexibele bijverdienste? Schrijf je in via de onderstaande knop op ons vacatureplatform.

Inschrijven