Skip to content

Flexi-jobbers in het onderwijs: een potentiële oplossing voor het onderwijstekort?


Flexi-jobben binnen de schoolmuren is normaal gezien toegestaan vanaf 1 april. Nicolas Moerman, mede-oprichter van Nestor, stelt dat meer dan 2.400 zestigplussers met een onderwijsachtergrond zich hebben aangemeld bij Nestor om enkele dagen per week te werken. Hij ziet hen als potentiële aanvulling om het leven van leerkrachten te vergemakkelijken.

De reacties van onderwijskoepels zoals het Gemeenschapsonderwijs GO! en het Katholiek Onderwijs zijn voorzichtig positief. Ze erkennen het lerarentekort en zien flexi-jobbers als mogelijke ondersteuning. Flexibiliteit in de organisatie van schoolteams wordt benadrukt, en hoewel het geen wonderoplossing is, wordt gesteld dat scholen in nood alle hulp kunnen gebruiken.

Nicolas benadrukt dat het onderwijs moet afstappen van traditionele denkpatronen en flexibel moet zijn in het aanvaarden van parttime inzet van oudere leerkrachten. Bij Nestor geloven we sterk in de kracht van flexi-jobbers voor ondersteunende functies zoals voor- en naschoolse opvang, zorgondersteuning en administratie. Het idee is om na te denken over de herverdeling van taken, waarbij specifieke taken door flexi-jobbers met pedagogische achtergrond worden uitgevoerd, terwijl leerkrachten zich richten op hun kerntaken.

“Jobcrafting is in tijd van krapte vaak het antwoord. Als bijvoorbeeld het middagtoezicht en de naschoolse opvang wegvallen omdat een enthousiaste, gemotiveerde flexi-jobber dat overneemt, lukt het misschien wél om voor de resterende opdrachten van de vacature een geknipte medewerker te vinden”, vertelt Nicolas.

 

Marc Van Staeyen, een potentiële flexi-jobber, benadrukt dat ervaren zestigplussers van waarde kunnen zijn in ondersteunende functies zoals leerlingbegeleiding en het begeleiden van nieuwe leerkrachten. Hij is bereid om parttime te werken en flexibel inzetbaar. Over het algemeen lijken onderwijsinstellingen te begrijpen dat flexi-jobbers zowel als leerkracht als in ondersteunende functies kunnen bijdragen aan het invullen van specifieke behoeften in het onderwijslandschap.

Lees het volledige artikel hier

©Het Laatste Nieuws

Op zoek naar een bijverdienste of (vanaf 1 april) een flexi-job in het onderwijs? Schrijf je dan in bij Nestor!

Schrijf je nu in

of

Ben je op zoek naar een gemotiveerde medewerker in het onderwijs? Neem gerust een kijkje in onze database! 

Neem een kijkje in onze database