Waarom een flexi-job interessant kan zijn voor je bedrijf
Het flexibele contract dat eigen is aan flexi-jobs laat werkgevers toe om gemakkelijk gaten in hun personeelsbestand op te vullen, terwijl de flexi-jobbers snel en vlot een aardig centje kunnen bijverdienen. Dit voordelige statuut bestaat al sinds december 2015 in de horeca en werd in 2018 uitgebreid naar een aantal andere sectoren.
Wat zijn flexi-jobs alweer?
Flexi-jobs zijn een innovatieve vorm van tewerkstelling. Flexi-jobs zijn bedoeld voor mensen die gepensioneerd zijn of minstens 4/5de werken (of het voorgaande jaar hebben gewerkt), maar graag hun inkomen nog wat willen bijspijkeren.
Kan ik voor mijn bedrijf flexi-jobbers inzetten?
Oorspronkelijk konden alleen werkgevers uit de horeca (PC 302) een beroep doen op het flexi-statuut om bijkomende werknemers aan te nemen. Sinds 2018 kunnen ook bedrijven uit de handelssectoren van dat statuut gebruikmaken. Concreet gaat het om:
- PC 118.03 voor de bakkerijen, banketbakkerijen die verse producten voor onmiddellijke consumptie vervaardigen en verbruikzalen bij een banketbakkerij
- PC 119 voor de handel in voedingswaren
- PC 201 voor de zelfstandige kleinhandel
- PC 202 voor de bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren
- PSC 202.01 voor de middelgrote levensmiddelenbedrijven
- PC 311 voor de grote kleinhandelszaken
- PC 312 voor de warenhuizen
- PC 314 voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen
De meest actuele lijst met sectoren waarin je flexi-jobbers kan inschakelen in 2024 vind je hier!
Hetzelfde geldt ook voor uitzendarbeid (PC 322), op voorwaarde dat de gebruiker onder een van bovenstaande paritaire comités valt.
Wat zijn eigenlijk de voordelen van flexi-jobs?
Schakel je vijftigplussers en gepensioneerden in via een flexi-job, dan zet je in op loyale en flexibele werknemers die erg gemotiveerd zijn om elke keer weer het beste van zichzelf te geven. Niet omdat ze nog moéten werken, maar gewoon omdat ze heel graag actief willen blijven. Een bijkomende troef voor jou als werkgever is dat flexi-jobs een stuk goedkoper zijn dan andere vormen van arbeid. Doordat bruto hier in werkelijkheid netto is, vind je als werkgever nog behoorlijk vlot nieuwe werkkrachten, zonder dat je je er blauw aan betaalt.
Hoe verloopt dat nu concreet?
DUBBELE OVEREENKOMST Voor elke flexi-job zijn er twee overeenkomsten nodig: een algemene raamovereenkomst en een arbeidsovereenkomst. De raamovereenkomst bevat alle details van de tewerkstelling. Werk je via een interimkantoor (zoals Nestor), dan staat dat in voor de hele administratie. |
ARBEIDSCONTRACT Als je een werknemer effectief aan het werk wil zetten, sluiten jullie samen een schriftelijke arbeidsovereenkomst van uitzendarbeid af. Die wordt vervolgens door het interimkantoor digitaal verstuurd. |
AANGIFTE Belangrijk is dat je het begin en einde van de arbeidsprestaties correct registreert en aan Dimona doorgeeft. Dat kan via de geregistreerde kassa of via een digitaal uitzendcontract van Nestor. |
Benieuwd naar hoe je een flexi-jobber kan inschrijven in jouw bedrijf? Stuur je vacature door of neem een kijkje in onze database.