Skip to content

Update uitbreiding flexi-job sectoren: uitsluiting van PC 144 en 145


Sinds het begin van 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving omtrent het flexi-statuut, en dit voor zowel werkgevers als werknemers. Een van deze wijzigingen was de uitbreiding van de flexi-jobs naar 12 nieuwe sectoren. Volgens het opt-out principe, dat ook ingevoerd werd vanaf 1 januari 2024 is er via een sectorale CAO overeengekomen dat het flexi-statuut uitgesloten zal worden voor 2 sectoren: de land- en tuinbouwsector (PC 144 en PC 145). Meer weten over de hervorming van de flexi-jobs in 2024.

Uitbreiding van de sectoren sinds 1 januari 2024

Flexi-jobs zijn tegenwoordig mogelijk in heel wat sectoren. Bij de invoering van de flexi-jobs in 2015 konden enkel werkgevers uit de horecasector mensen onder het flexi-statuut inschakelen. Sinds 2018 zijn daar verschillende detailhandels (slagers, bakkerijen en banketbakkerijen, handel in voedingswaren,... ) alsook de kapperszaken bij gekomen. 

Begin 2023 werden daar de sportsector, de exploitatie van bioscoopzalen, vermakelijkheidsbedrijven (uitgezonderd artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies) en de zorgsector ook aan toegevoegd. En door de recente uitbreiding kan je vanaf 1 januari 2024 ook flexi-jobs in schakelen in volgende sectoren: 

 • Onderwijs
 • Kinderopvang 
 • Publieke sport- en cultuursector 
 • Busvervoer
 • Garagebedrijf 
 • Eventsector 
 • Land- en tuinbouw en aannemers van land- en tuinbouwwerken en loonsproeiers - Niet meer mogelijk vanaf 01/04/2024 voor PC144 en PC145
 • Rijscholen en opleidingscentra 
 • Begrafenisondernemers 
 • Vastgoed 
 • Verhuizers
 • Voedingsindustrie

Uitsluiting van flexi-jobs in de Land- en Tuinbouwsector

De PC’s 144 en 145 (Land- en tuinbouw) hebben elk een sectorale cao opgesteld om flexi-jobs uit te sluiten voor hun sector, dat kan via het opt-out principe. In de sectoren die behoren tot de uitbreiding van 2024, hebben de sociale partners de mogelijkheid om via een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te beslissen of ze flexi-jobs al dan niet willen toelaten.

Wat houdt dit juist in voor PC 144 en 145? Dat wil zeggen dat flexi-jobs in deze sectoren niet meer mogelijk zullen zijn vanaf 1 april 2024 met uitzondering van bepaalde subsectoren en na publicatie van het bijhorende koninklijk besluit. Ben jij momenteel tewerkgesteld in deze sector of heb je vragen als werkgever? Aarzel dan niet om ons te contacteren.  

De uitsluiting van flexi-jobs in de Land- en Tuinbouw zal pas in werking treden vanaf 1 april 2024. Maar niet getreurd, er zijn nog talloze andere sectoren waarin je kan genieten van de voordelen van flexi-jobs. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan zeker de lijst met sectoren waar je nog steeds kan flexi-jobben.

Ben je op zoek naar een flexi-job? Bekijk dan zeker onze vacaturepagina.

OF 

Wil je graag flexi-jobbers inschakelen? Neem dan zeker een kijkje in onze database en ontdek welke profielen wij zoal hebben!

Neem een kijkje in onze database