Skip to content

Met (vervroegd) pensioen gaan of nog wat langer doorwerken: wat zijn je mogelijkheden?


 

De wettelijke pensioenleeftijd in België ligt momenteel op 65 jaar. Maar dat betekent niet dat je dan automatisch moét stoppen met werken. En ook wie met vervroegd pensioen gaat, kan onder bepaalde voorwaarden professioneel actief blijven. In deze blog overlopen we de verschillende keuzes die je daarbij kan maken.

 

Eerst en vooral: het staat iedereen vrij om na zijn of haar 65ste verjaardag gewoon aan de slag te blijven. Als werknemer of ambtenaar moet je daarover wel een akkoord bereiken met je werkgever. In dat geval loopt je arbeidsovereenkomst verder door en ontvang je nog geen pensioen. Bovendien blijf je dan ook pensioenrechten opbouwen. Wordt een voltijdse job je toch wat te zwaar? Wellicht staat je werkgever er wel voor open om je contract om te vormen naar een deeltijdse overeenkomst: bijvoorbeeld halftijds of 3 of 4 dagen per week. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het nu eenmaal allesbehalve makkelijk om een evenwaardige vervanger te vinden.  

 

DSC08315- Plopsaland Case

Werken na je pensioen

 

Maar in de praktijk vinden de meesten het op hun 65ste wel mooi geweest en vragen ze hun pensioen aan. Sommigen willen vanaf dan alleen nog 'van het leven genieten' en vullen hun dagen bij voorkeur met allerhande hobby's, af en toe een reisje en de sporadische zorg voor de kleinkinderen. Heel wat anderen vinden het evenwel nog te vroeg om de arbeidsmarkt al voorgoed vaarwel te zeggen en gaan op zoek naar een bijverdienste. Omdat ze voelen dat ze de maatschappij nog wel wat te bieden hebben. Omdat ze schrik hebben om vast te roesten en absoluut in beweging willen blijven. En vaak ook wel omdat hun pensioenuitkering bij nader inzien niet volstaat om hun vertrouwde levensstandaard te kunnen aanhouden. 

Oké, hoe pak ik dit aan?

 

Flexi-jobs en klassieke interimarbeid zijn uiteraard een mogelijkheid. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je als (al dan niet vervroegd) gepensioneerde ook probleemloos deeltijds voor je voormalige werkgever kan blijven werken. Vaak gaat het dan om een uitzendcontract, waarbij beide partijen onderling afspreken om het aantal werkuren geleidelijk aan af te bouwen. Met name in de Scandinavische landen - waar traditioneel veel aandacht is voor een gezonde work-life balance - is dit model erg populair.

Kijk naar je loopbaanjaren

 

Wat loont nu het meest: na je wettelijke of vervroegde pensioenleeftijd gewoon verder doen en stilaan wat minder uren kloppen? Of je pensioen opnemen en daarnaast nog een bijverdienste aanvaarden? De hamvraag daarbij is of je al een volledig rustpensioen hebt opgebouwd. Met andere woorden: of je al 45 loopbaanjaren hebt. Als dat het geval is, kan je wellicht beter met pensioen gaan. Dan mag je namelijk onbeperkt (maar niet automatisch ook onbelast) bijverdienen. Tel je minder loopbaanjaren, dan is het waarschijnlijk voordeliger om nog een tijdje te blijven doorwerken en zo eventueel toch nog tot een volledige carrière te komen. 

 

Vind je dit allemaal wat ingewikkeld? Neem gerust vrijblijvend contact op met Nestor: wij helpen jou met plezier uitzoeken wat voor jou de optimale oplossing is.