Skip to content
Hoe jij als 50-plusser de jobmarkt verovert

Move over, dertigers! Hoe jij als 60-plusser de jobmarkt verovert


Werk vinden als 60-plusser of gepensioneerde? Dat is voor veel mensen helemaal niet evident. Toch zijn wij er bij Nestor heilig van overtuigd dat op werken geen leeftijd staat. Sterker: we geloven dat 60-plussers en gepensioneerden op de hedendaagse jobmarkt absoluut een grote meerwaarde zijn. Ze hebben nu eenmaal een heleboel troeven in handen, zoals een jarenlange ervaring. 

Ben je de 60 gepasseerd en wil je nieuw werk vinden? Wij vertellen je in deze blog hoe je de jonge garde te slim af bent. Zo ontdek je:

  • Waarom je als 60-plusser (absoluut) niet afgeschreven bent
  • Wat je kan verwachten tijdens een sollicitatieprocedure
  • Hoe jij je troeven en ervaring maximaal uitspeelt

De afgeschreven 60-plusser … is allesbehalve afgeschreven

Medewerkers en leidinggevenden van nogal wat bedrijven denken ten onrechte dat 60-plussers en gepensioneerden niet langer meekunnen met de jongere generatie. De zogenaamde professionele achterstand van 60-plussers is volgens hen voornamelijk te wijten aan hun …

  • Leeftijd
  • ‘Mindere’ software skills
  • ‘Dure’ ervaring

Maar onze klanten weten (gelukkig) wel beter!

Onze Nestors zijn enkel actief in bedrijven waar ervaring en motivatie belangrijker zijn dan leeftijd. Die werkgevers geloven oprecht dat gepensioneerden en 60-plussers voor hun onderneming een regelrechte meerwaarde bieden. Zij vormen de “negatieve” punten van hierboven net om tot professionele opportuniteiten:

  • Leeftijd is niet meer dan een getal. De rust en maturiteit die je meebrengt, zijn veel belangrijker dan dat ene cijfer. 
  • ‘Mindere’ software skills betekent dat jij destijds al het werk zélf moest uitvoeren. Je weet daardoor perfect wat die machines, programma’s of apps nu eigenlijk doen. De meeste Nestors staan er trouwens voor open om die nieuwe skills onder de knie te krijgen. (Wist je bovendien dat computergenieën Bill Gates en Jeff Bezos ook 60-plussers zijn?)
  • Jouw ervaring betekent allerminst dat je werkgever zich blauw betaalt aan loonkosten.

Kortom: onze klanten zien 60-plussers en gepensioneerden als echte aanwinsten. En gelijk hebben ze!

Werk vinden als 60-plusser: hier moet jij tegen opboksen

Eén feit staat als een paal boven water: er zijn maar weinig mensen die graag solliciteren. Gepensioneerde werknemers en 60+-sollicitanten krijgen daarbij nog een extra uitdaging voorgeschoteld. Ze moeten opboksen tegen enkele hardnekkige vooroordelen, die het alles behalve vanzelfsprekend maken om met een gerust hart op sollicitatiegesprek te gaan. 

Werk vinden als 60-plusser is dan ook moeilijk te vergelijken met het sollicitatieproces van jongere kandidaten. Als sollicitant moet je vooral rekening houden met:

1. Vooroordelen over je digitale kennis

De digitale revolutie draait op volle toeren. Het is als 60-plusser een vrijwel onmogelijke opdracht om alsnog een computer wizard te worden en te wedijveren met ‘digital natives’, die opgegroeid zijn met de hedendaagse technologie en zich probleemloos een weg banen door de wereld van apps, tools en het internet.

Nestor-tip: ga voluit op ontdekking in de digitale wereld! Koop een smartwatch, begin een WhatsApp groep met je (klein)kinderen en start met online bankieren.

2. Vragen over je leeftijd

Het is haast onvermijdelijk: op een bepaald moment in je sollicitatiegesprek zal je leeftijd ter sprake komen. Je verhoopte werkgever wil nu eenmaal weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. 

Nestor-tip: vragen naar je leeftijd hoeven niet per se negatief uit te vallen. Grijp ze aan om zelf actief de troeven van je jarenlange levenservaring uit te spelen.

3. Andere vragen dan jongere sollicitanten

De vraag naar hun leeftijd is zeker niet de enige specifieke vraag die 60-plussers krijgen. Het sollicitatieproces van een oudere collega ziet er vaak helemaal anders uit dan bij een jongere. Bereid je zeker ook voor op vragen als: 

  • “Ga je dit werk wel aankunnen?”
  • “Kan jij zelfstandig werken?”
  • “Ben je flexibel genoeg voor deze job?”

Nestor-tip: Je kan op bovenstaande vragen ongetwijfeld zonder schroom “Ja” antwoorden. Toch is het een goed idee om ook concrete voorbeelden en situaties aan te halen. 

Drie troeven van 60-plussers

Als 60-plusser bezit je een heleboel levenservaring, een stevige werkethiek en zelfs het vermogen om rust op de werkvloer te brengen. Dat zijn stuk voor stuk troeven die je bij een sollicitatie ten volle kan uitspelen. Daarnaast heb je bovendien nóg drie pluspunten waarop werkgevers zitten te wachten.

1. Je bent flexibel

De meeste ondernemingen zijn in de eerste plaats op zoek naar flexibele en leergierige medewerkers. Die kunnen immers beter omgaan met bepaalde (stress)situaties en specifieke persoonlijkheden. Gelukkig kan jij je flexibiliteit ruimschoots aantonen aan de hand van concrete situaties uit je vorige job(s). 

Nestor-tip: vertel tijdens je sollicitatiegesprek over vlotte samenwerkingen met (jongere) collega’s of geef meer inzicht in situaties waarin je flexibiliteit en goede werkethiek mooi tot hun recht komen. 
2. Je kent het professionele reilen en zeilen

Omgaan met mensen is waarschijnlijk de belangrijkste competentie binnen een bedrijf. Het is de basis van teamwork, oplossingen voor conflicten, management … Veel zaken veranderen continu, maar hoe je je tegenover anderen gedraagt, blijft altijd hetzelfde. Jouw ervaring daarmee is dus van onschatbare waarde.

Nestor-tip: ga op zoek naar voorbeelden die aantonen hoe goed je het met verschillende types van mensen kan vinden. Daarmee scoor je bij een sollicitatie vast en zeker veel punten.

3. Je gaat (hoogstwaarschijnlijk) langer mee dan jongere collega’s

Gepensioneerde medewerkers en 60-plussers zijn doorgaans op zoek naar een professionele uitdaging op lange termijn. De meeste vijftigers kunnen nog 5 à 10 jaar werken, sommigen zelfs 15! Dat is in deze moderne tijden stilaan een unicum. Onderzoek wees namelijk uit dat één op de twee jongeren tussen 20 en 25 jaar niet langer dan drie jaar bij een bedrijf blijft. De kans is dus groot dat jij de meeste van je jonge collega’s nog zal uitzwaaien.

Tot slot stopt je werkleven niet per se na je 65ste. Er zijn Nestors die ook na hun pensioen nog bij hun werkgever aan de slag blijven. 

Nestor-tip: speel je trouwe karakter ten volle uit. Laat merken dat je tot je pensioen bij deze werkgever wil werken.

Een job vinden via Nestor?

Nestor is het enige interimkantoor in Vlaanderen dat zich focust op 60-plussers en gepensioneerden. Wij helpen hen aan interimopdrachten, flexi-jobs en vaste jobs bij bedrijven waar motivatie en maturiteit belangrijker zijn dan leeftijd. 

60-plussers die via Nestor een job vinden, kunnen dan ook op beide oren slapen: zij komen terecht in een bedrijf waar werken na je zestigste volkomen normaal is én gewaardeerd wordt. 

Interesse in zo'n job? Schrijf je nu in en bekijk onze vacatures. 

Schrijf je nu in