Skip to content

Waarom elk bedrijf beter wordt van 60-plussers of gepensioneerden


Tijdelijk of vast, deeltijds of voltijds, eenmalig of periodiek: hoe je ze ook inzet, oudere werknemers maken echt wel het verschil. Heel wat bedrijven hebben inmiddels goed begrepen dat 60-plussers en zelfs gepensioneerden voor hen ontzettend waardevol kunnen zijn. Seniors beschikken dan ook over een pak troeven waar jongeren alleen maar van kunnen dromen.

Seniors zijn heel flexibel 

Naast je core team van vaste medewerkers kan het erg nuttig zijn om sporadisch te kunnen terugvallen op mensen die je business kennen en onmiddellijk beschikbaar zijn als je nood hebt aan een tijdelijke versterking. Denk bijvoorbeeld aan administratieve en onthaalmedewerkers, onderhoudspersoneel en koeriers. Seniors zijn uitermate geschikt voor een aanvullende en ondersteunende rol en kunnen dus perfect deel uitmaken van zo’n ‘flexibele schil’ van je bedrijf.

Techniek_Handige_Harry_7-1

Oudere interimkrachten kunnen flexibel ingezet worden aan de hand van dag- of weekcontracten. Als werkgever kan je dus op interimbasis een 60-plusser engageren zonder dat daar een hele administratieve rompslomp of grote financiële impact aan vasthangt. Dat zou onvermijdelijk wél het geval zijn als je hem meteen vast in dienst zou nemen. Is je 60-plusser echt een schot in de roos en wil je hem graag aan je bedrijf binden? Dan kan je hem altijd nog een contract van onbepaalde duur aanbieden! 

Seniors kunnen doorgaans ook hun privéleven behoorlijk flexibel organiseren: de kinderen zijn vaak al het huis uit en veel andere verplichtingen hebben ze meestal niet meer. Ze kunnen zich dus vlot aanpassen aan de gewenste werkuren en -dagen. Veelal zijn ze niet echt meer uit op een vaste en voltijdse job en beantwoordt deeltijds of gelegenheidswerk gewoon veel beter aan hun verwachtingen.

 

Met name gepensioneerden zijn een uitstekende oplossing bij piekmomenten, als je tijdelijk moet opschalen om het werk rond te krijgen. Neem nu de btw-aangifte: tegen het einde van elk kwartaal kunnen de facturen zich serieus gaan opstapelen. Waarom zou je dan niet eventjes de hulp inroepen van een gepensioneerde met boekhoudkundige ervaring? Hij weet exact wat je van hem verwacht en zal zich dus prima van die taak kwijten.

Loyaal 

Oudere werknemers zijn maar wat blij dat ze de kans krijgen om zich voor je bedrijf in te zetten en zijn dan ook vragende partij om zich zo lang mogelijk te engageren. Ze zijn er totaal niet op uit om nog de hele tijd van job of opdrachtgever te veranderen. Ze zoeken vooral zekerheid, een plek waar ze zich geapprecieerd voelen en naar waarde worden geschat. Dat is meteen het grootste verschil met studenten: die willen wél nog geregeld nieuwe horizonten verkennen en blijven daarom doorgaans maar één seizoen aan boord. 

Seniors willen in de eerste plaats sociaal en maatschappelijk relevant blijven, daar halen ze hun grootste motivatie uit. Ze willen vooral nog een tijd bezig blijven: alles is beter dan het gevoel te krijgen dat ze afgeschreven zijn en niet langer meetellen. Het geld dat ze op die manier verdienen, is gewoon leuk meegenomen om zichzelf of de (klein)kinderen af en toe nog eens een extraatje te kunnen gunnen, zoals een reisje of een leuke uitstap. Dat het ‘maar’ een bijbaantje is, is voor hen hoegenaamd geen punt. 

De meeste zestigplussers zijn al lang blij met de carrière die ze hebben gehad. Al wat er nog bijkomt, is bonus. Als ze tot aan hun pensioen een nuttige bijdrage kunnen blijven leveren en daar de nodige waardering voor krijgen, is dat voor hen meer dan oké. Bevalt het hen zo goed dat ze ook dan nog niet willen stoppen? Prima! Gepensioneerden kunnen absoluut nog veel voor de arbeidsmarkt betekenen. 

Ook in de flexibele schil van een bedrijf is loyaliteit heel belangrijk. Maar helaas lang niet vanzelfsprekend. Met name bij freelancers knelt daar vaak het schoentje. Doordat zij ook nog voor andere klanten werken, missen ze doorgaans een echt teamgevoel. Daardoor ligt hun intrinsieke motivatie vaak veel lager dan bij senior interimkrachten. Die vinden het namelijk net goed dat ze maar af en toe worden ingeschakeld.

Erg professioneel

Toegegeven: oudere werknemers hebben soms wel iets van een diesel. Het kan al eens gebeuren dat de opstart bij hen net iets trager verloopt. Maar eenmaal ze de job onder de knie hebben, zijn ze heel betrouwbaar en werken ze uiterst zelfstandig, efficiënt en nauwkeurig. 

Als werkgever kan je dan ook met een gerust hart een volledig takenpakket (zoals orderpicking, administratie, verkoop, onderhoud …) aan een senior overlaten. Je kan er gewoon op vertrouwen dat alles naar wens zal verlopen.  

Zoek je specifiek iemand voor de verkoop? Dat seniors vaak professioneler en geloofwaardiger overkomen dan studenten heeft uiteraard alles te maken met hun levenservaring. Hoe enthousiast en dynamisch een jongere ook oogt, op dat vlak moet hij het altijd tegen een oudere afleggen. Nee, om met de nodige overtuigingskracht pakweg premium bedden en beddengoed te verkopen of in supermarkten en op evenementen bierdegustaties in goede banen te leiden, kan je maar beter flink wat jaren op je teller hebben.

image00003

Dat laatste voorbeeld toont trouwens mooi aan dat seniors perfect bij het brand image van een bedrijf kunnen passen of het zelfs nog kunnen versterken. Zo heeft brouwerij De Halve Maan heel goed begrepen dat klanten veel liever een streekbiertje kopen bij een wat oudere persoon dan bij een jonge snaak die nog maar net oud genoeg is om alcohol te mogen drinken.

Senior medewerkers staan door hun jarenlange ervaring gewoon garant voor een professionele werkethiek en een groot plichtsbewustzijn. Ze wéten dat je op hen rekent en doen er alles aan om het vertrouwen dat je in hen stelt vooral niet te beschamen.

Stralen maturiteit uit

Bestellen je klanten online? Dan is de kracht van een premium delivery zeker niet te onderschatten. Dat is meteen ook de reden waarom bijvoorbeeld Foodbag bewust seniors inschakelt om zijn maaltijdboxen bij de klanten thuis te leveren. Een beetje naar het voorbeeld van de melkboer, die in lang vervlogen tijden met zijn producten aan huis kwam. In deze digitale wereld is persoonlijk contact belangrijker dan ooit. Mensen met een vriendelijke uitstraling zijn als ambassadeur van je merk van onschatbare waarde. Een vertrouwd gezicht dat week na week langskomt, een kort babbeltje met de klant slaat …  Zo kan je je als webshop echt nog in positieve zin onderscheiden van de concurrentie. 

Wat seniors als chauffeur voor hebben op jongere collega’s is hun ruime ervaring: ze hebben alle denkbare verkeerssituaties wel al eens meegemaakt en laten zich niet meer zo snel op stang jagen. Ze blijven in alle omstandigheden rustig, vriendelijk en beleefd. Kortom, hen geef je je kostbare producten met een gerust hart in handen. Je hebt gewoon het gevoel dat ze alles onder controle hebben en dat het sowieso wel goedkomt.

 

Een cruciale schakel in een divers personeelsbestand

Nog een goede reden om seniors in te schakelen, is het groeiende belang van diversiteit. Wil je als bedrijf maatschappelijk relevant blijven, dan moet je erover waken dat je personeel een correcte weerspiegeling blijft van diezelfde samenleving én van je klantenbestand. Met onze snel vergrijzende bevolking tellen ouderen meer dan ooit mee. Een evenwichtige medewerkersmix, mét een belangrijk aandeel van seniors, is tegenwoordig gewoon een essentiële voorwaarde om ook in de toekomst succes te kunnen boeken. Een algehele frisse en jonge vibe, gekoppeld aan zekerheid en maturiteit: the best of both worlds, als je het ons vraagt!  Seniors vormen een unieke en nog vrijwel onbekende pool aan talent

 

Een laatste groot voordeel van seniors: zij vormen een groep op de arbeidsmarkt die nog niet zo druk gesolliciteerd wordt. Er is nog veel kwaliteit aanwezig, heel veel kennis wordt momenteel amper benut. De vijver is nog lang niet leeggevist, de goudader blijft voorlopig grotendeels onaangeboord. Met andere woorden: dit is absoluut hét moment om het immense potentieel van seniors op de arbeidsmarkt te ontdekken.

 

 

Benieuwd naar welke profielen we zoal hebben? Stuur je vacature door of neem een kijkje in onze database.

Neem een kijkje in onze database