Skip to content

Nestor steunt Cunina vzw


Nestor breekt als uitzendkantoor voor 60+ en gepensioneerden een lans voor de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt. Maar daarnaast willen we ook op andere terreinen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. Daarom gaat Nestor nu in zee met Cunina vzw, een onafhankelijke ngo die kansarme kinderen in het Zuiden een verbeterde toegang tot kwalitatief onderwijs biedt.

 

Nestor leerde Cunina kennen via Wouter Torfs. De gewezen CEO van Schoenen Torfs en de huidige voorzitter van de CAW Groep (Centra Algemeen Welzijnswerk) is al een tiental jaar een gewaardeerd ambassadeur van deze vzw. Sindsdien wist hij al meer dan 40 Belgische ondernemingen te overtuigen om een partnerschap met Cunina aan te gaan. Met de ingezamelde fondsen kon de vzw in haar zeven partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru) zo al honderden educatieve onderwijsprojecten opstarten en duizenden petekinderen een opleiding geven.

Verrijkend en onvergetelijk

"Schoenen Torfs was destijds een van de allereerste B2B corporate sponsors van Cunina", vertelt Wouter Torfs. "We werken intussen al bijna 20 jaar uitstekend samen. Cunina past namelijk perfect bij mijn DNA: de vzw doet alles op haar manier en is volledig zelfbedruipend, maar werkt tegelijk heel gestructureerd en is uiterst transparant. Ik vond het als ondernemer altijd al belangrijk om meer te doen dan gewoon schoenen te verkopen. Ik wou de wereld graag ook een beetje beter maken. Dankzij onze sponsoring heeft Cunina in Nepal een paar scholen kunnen bouwen. En ons engagement ging verder dan louter een financiële donatie. Ik ben bijvoorbeeld tweemaal met tien medewerkers van Schoenen Torfs naar Nepal getrokken om enkele projecten te bezoeken en onze petekinderen te ontmoeten. Dat was een bijzonder verrijkende ervaring en heeft op iedereen een onvergetelijke indruk nagelaten."

"Heel wat bedrijven hebben ons voorbeeld sindsdien gevolgd", vervolgt Wouter. "Ik ben blij dat ook Nestor nu die stap heeft gezet. Aangezien Cunina bewust niet met federale overheidssubsidies werkt, is de steun van Belgische ondernemingen namelijk onmisbaar om de continuïteit van haar werking te kunnen verzekeren."

Het belang van een goede start

"Ook wij willen als onderneming heel graag een maatschappelijk verantwoordelijke rol opnemen", zegt Nicolas Moerman, oprichter en gedelegeerd bestuurder van Nestor NV. "Cunina timmert hard aan de weg om voor duizenden kansarme kinderen een duurzame toekomst te creëren. Een goede opleiding is het begin van alles in dit leven. Als je een goede start kan maken, komt de rest vaak vanzelf. Hoewel wij zelf met ouderen werken, is dat een filosofie waarin wij ons perfect kunnen vinden. Daarom dragen we met plezier ons steentje bij." 

Nestor geeft niet alleen financiële steun, maar gooit ook zijn professionele expertise in de strijd. Cunina heeft geregeld nood aan bijkomende helpende handen. Alleen blijkt het vaak niet makkelijk om voldoende vrijwilligers te vinden. Daar wil Nestor nu iets aan doen. "Wij hebben een database van meer dan 70.000 gepensioneerden en oudere werkzoekenden", verduidelijkt Nicolas. "Daar zitten ongetwijfeld mensen bij die tijd en zin hebben om zich af en toe voor Cunina te engageren én over de juiste competenties beschikken. Van hulp op events tot communicatie, technische ondersteuning, vertaal- en archiveringswerk en workshops op scholen. Door onze rekruterings- en communicatiekanalen actief voor Cunina in te zetten, hopen we extra toegevoegde waarde te creëren." 

Nicolas ziet trouwens ook op een ander vlak een mooie match: "Sophie Vangheel, de initiatiefneemster en algemeen directeur van Cunina, is al een tijdje pensioengerechtigd, maar heeft na meer dan 30 jaar nog altijd de gedrevenheid van de begindagen. In die optiek is ze eigenlijk een echte Nestor en de perfecte belichaming van onze kernboodschap dat ouderen voor de arbeidsmarkt nog heel veel kunnen betekenen."

Over Cunina: de vicieuze cirkel doorbreken

De plaats waar je wieg staat, is bepalend voor de rest van je leven. Aan die lotsbestemming probeert Cunina vzw al 34 jaar lang iets te veranderen. Dankzij de maandelijkse financiële steun van peetouders en partnerbedrijven genoten sinds 1990 al 17.000 kansarme kinderen een kwalitatieve scholing. Daarnaast realiseerde Cunina meer dan 250 educatieve projecten, zoals de bouw van scholen en organisatie van vakopleidingen. "De vicieuze cirkel van armoede definitief doorbreken is het mooiste cadeau dat je aan kansarme jongeren kan geven", aldus Sophie Vangheel. "Want kinderen die naar school gaan en de wereld buiten hun dorp leren kennen, maken hun toekomst zelf."

Meer info over Cunina vind je op www.cunina.org. Ben je ingeschreven bij Nestor en wil je graag als vrijwilliger bij Cunina aan de slag? Neem dan contact met ons op via dit formulier.